Hva er symptomene på helseangst, og hvordan kan jeg gjenkjenne dem?

Introduksjon til Helseangst

Helseangst, også kjent som sykdomsangst eller hypokondri, er en tilstand der en person opplever overdreven bekymring for egen helse. Dette kan føre til at de stadig er opptatt av mulige symptomer, søker medisinsk rådgivning hyppig, og tror ofte at de lider av alvorlige sykdommer. I denne artikkelen skal vi utforske symptomene på helseangst og hvordan du kan gjenkjenne dem hos deg selv eller noen du kjenner.

De vanligste Symptomer på Helseangst

Helseangst manifesterer seg på ulike måter, men noen vanlige symptomer inkluderer:

 • Konstant bekymring for kroppslige symptomer eller endringer.
 • Hyppig sjekking av kroppen etter tegn på sykdom.
 • Overdreven bruk av helseinformasjon på internett.
 • Tolkning av milde symptomer som tegn på alvorlige sykdommer.
 • Unngåelse av legebesøk av frykt for å få en dårlig diagnose.
 • Forhøyede stressnivåer og angstrelaterte symptomer.

Årsaker til Helseangst

For å kunne gjenkjenne symptomer på helseangst er det viktig å forstå hva som kan føre til denne tilstanden. Noen mulige årsaker inkluderer tidligere helseproblemer, familiær disposisjon for angst, og overdreven eksponering for helseinformasjon på media eller internett. Stress, traumer eller tidligere medisinske diagnoser kan også spille en rolle.

Hvordan Gjenkjenne Helseangst hos Deg Selv eller Andre

Helseangst kan være subtil, og en person som lider av det kan ikke alltid innse det selv. For å gjenkjenne det hos deg selv eller noen du kjenner, bør du være oppmerksom på følgende tegn:

 • Overdreven bekymring for helse som dominerer tankene dine.
 • Hyppig sjekking av kroppen for symptomer.
 • Unødvendige legebesøk eller medisinske tester.
 • Manglende evne til å bli beroliget, selv etter negative medisinske resultater.
 • Sosiale eller arbeidsrelaterte forstyrrelser på grunn av helseangst.

Å Ta Kontroll Over Helseangst

Hvis du har gjenkjent symptomer på helseangst hos deg selv eller noen du kjenner, er det viktig å vite at det er hjelp tilgjengelig. Terapi og kognitiv atferdsterapi (CBT) har vist seg å være effektive i å håndtere helseangst. Det første skrittet er å nå ut til en kvalifisert terapeut som kan hjelpe deg med å forstå og takle tilstanden.

Avslutning og invitasjon

Å takle helseangst er en reell utfordring, men det er mulig. Hvis du kjenner deg igjen i symptomene som er beskrevet i denne artikkelen, nøl ikke med å ta kontakt med oss. Vi tilbyr en gratis kartleggingssamtale der vi kan vurdere dine behov og diskutere hvordan terapi kan hjelpe deg å ta kontroll over helseangsten din. Det første skrittet mot en sunnere og roligere fremtid begynner med å søke hjelp. Vi er her for deg.

About Remi Marents

Remi Marents er Gestaltterapeut med egen praksis fra 2002, og har også Norges klart lengst erfaring med bruk av hypnose innenfor terapi og mental trening. Han bruker primært KAT, kognitiv atferdsterapi og MCT, meta-kognitiv terapi når han behandler angst og fobier. Remi bor og jobber i Asker utenfor Oslo, og har klienter både fysisk og over videosamtaler.