Hvordan opprettholde resultatene etter avsluttet terapi?

Hvordan opprettholde resultatene etter avsluttet terapi?

Etter mange måneder med terapi føles det utrolig godt å ha nådd sluttstreken. Du har jobbet hardt med å bearbeide dine vanskeligheter og nå begynner du å merke resultatene av din innsats. Du føler deg sterkere, mer bevisst og bedre rustet til å håndtere utfordringer. Men hvordan kan du sikre at du opprettholder resultatene etter avsluttet terapi?

1. Hold fast ved terapeutens råd og teknikker

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å opprettholde resultatene etter terapi er å holde fast ved rådene og teknikkene som terapeuten din har gitt deg. Under terapitimer har du lært verktøy og strategier for å takle ulike situasjoner, og det er viktig å fortsette å bruke dem i hverdagen. Bevisst prøv å implementere disse teknikkene når du møter på utfordringer, og gjør det til en vane å bruke dem også etter at terapien er avsluttet.

2. Oppretthold et sterkt nettverk

En annen viktig faktor for å opprettholde resultatene etter terapi er å opprettholde et sterkt og støttende nettverk. Bygg videre på de relasjonene du allerede har, og søk også nye relasjoner som kan være til hjelp. Å ha noen å snakke med og dele sine tanker og utfordringer med kan være en enorm støtte. Dette kan være venner, familiemedlemmer eller støttegrupper. Ikke nøl med å søke støtte hos dem du føler deg trygg med.

3. Følg opp med egenterapi

Selv om du har fullført terapien betyr ikke det at du ikke lenger har behov for videre oppfølging. Egenterapi kan være et godt alternativ for å opprettholde resultatene etter avsluttet terapi. Ved å fortsette å reflektere over dine tanker og følelser, kan du opprettholde den bevisstheten du har oppnådd gjennom terapien. Dette kan gjøres ved å skrive dagbok, meditere, eller bruke flere av de verktøyene du har lært i løpet av terapitimene.

4. Fortsett å sette mål og jobbe med dem

I terapi har du sannsynligvis satt deg konkrete mål for hva du ønsker å oppnå. Selv om terapien er avsluttet, betyr ikke det at du skal stoppe å sette mål for deg selv. Fortsett å jobbe med dine personlige mål og ta små skritt hver dag for å oppnå dem. Dette vil hjelpe deg med å holde motivasjonen oppe og opprettholde fremgangen du har oppnådd.

5. Sett opp en oppfølgingsavtale eller kartleggingssamtale

For å sikre at du har de verktøyene du trenger for å opprettholde resultatene etter terapi, kan det være lurt å sette opp en oppfølgingsavtale eller en kartleggingssamtale med terapeuten din. Dette kan være en kort samtale på video eller telefon, hvor terapeuten kan gi deg veiledning og råd basert på din spesifikke situasjon. En slik samtale kan hjelpe deg med å identifisere områder hvor du kan trenge ekstra støtte eller hvilke teknikker som vil være mest effektive for deg.

Opprettholde resultatene etter avsluttet terapi kan være en utfordring, men med de rette verktøyene og støtten fra et sterkt nettverk kan du oppnå suksess. Ikke nøl med å sette opp en kartleggingssamtale for å finne ut hva som er den beste måten å gå frem på i din spesifikke situasjon. Det er viktig å ta vare på deg selv og fortsette å jobbe med din personlige utvikling, også etter terapien er avsluttet.

About Remi Marents

Remi Marents er Gestaltterapeut med egen praksis fra 2002, og har også Norges klart lengst erfaring med bruk av hypnose innenfor terapi og mental trening. Han bruker primært KAT, kognitiv atferdsterapi og MCT, meta-kognitiv terapi når han behandler angst og fobier. Remi bor og jobber i Asker utenfor Oslo, og har klienter både fysisk og over videosamtaler.