Hvordan velge riktig terapeut for mine behov?

Hvordan velge riktig terapeut for mine behov?

Tidligere har det vært enkelt å velge terapeut. Man fikk gjerne anbefalinger fra venner og familie, eller så gikk man til den terapeuten som var nærmest geografisk. Men i dagens moderne verden, med et bredt spekter av terapeuter og terapiformer å velge mellom, kan det være utfordrende å finne den rette terapeuten for å møte våre individuelle behov.

Det er viktig å huske at det ikke finnes en universell “riktig” terapeut for alle. Terapi er en personlig reise, og det som fungerer for en person, kan ikke nødvendigvis være effektivt for en annen. Heldigvis finnes det noen veiledende prinsipper som kan hjelpe deg å finne den rette terapeuten som kan gi deg den støtten og hjelpen du trenger.

Første trinn er å kartlegge dine spesifikke behov. Er du ute etter terapi for en bestemt tilstand, for eksempel angst eller depresjon? Eller trenger du hjelp til å håndtere vanskelige relasjoner? Ved å identifisere dine behov på forhånd, kan du begrense søket ditt til terapeuter som er spesialisert på området du ønsker å arbeide med.

Det neste trinnet er å gjøre research og sjekke terapeutens kvalifikasjoner og erfaring. Det kan være lurt å finne ut hvilken utdanning terapeuten har, hvor de har fått sin spesialistutdanning, og hvor lenge de har praktisert. Du kan også sjekke om de er medlem av en profesjonell organisasjon eller har fått noen anbefalinger eller attester fra tidligere klienter.

Etter å ha gjort research, kan det være lurt å sette opp en gratis 20-minutters kartleggingssamtale med terapeuten. Dette gir deg muligheten til å bli kjent med terapeuten, stille spørsmål og finne ut om du føler en god kjemi. Det er viktig å føle seg komfortabel og trygg rundt terapeuten din, siden du kommer til å dele personlige og følsomme detaljer med dem.

Under kartleggingssamtalen kan du også finne ut hva slags terapiform terapeuten bruker. Det finnes en rekke ulike terapiformer, som kognitiv atferdsterapi, psykodynamisk terapi og familieterapi – for å nevne noen få. Du kan spørre terapeuten om deres tilnærming og hvordan de tenker å jobbet med dine spesifikke utfordringer.

Til slutt er det viktig å vurdere praktiske faktorer, som terapeutens beliggenhet, tilgjengelighet og priser. Finnes terapeuten i ditt nærområde eller er det mulig å få terapi på nett? Hvilke tider er terapeuten tilgjengelig, og er de fleksible med avbestillinger eller bytting av timer? Du bør også sjekke priser og eventuelle forsikringsordninger som terapeuten tilbyr.

Å velge riktig terapeut kan ta tid og krever litt innsats, men det er en viktig avgjørelse for din mentale helse og velvære. Ved å følge disse trinnene og sette opp en gratis 20-minutters kartleggingssamtale, kan du få verdifull informasjon som hjelper deg med å ta det rette valget for dine individuelle behov.

About Remi Marents

Remi Marents er Gestaltterapeut med egen praksis fra 2002, og har også Norges klart lengst erfaring med bruk av hypnose innenfor terapi og mental trening. Han bruker primært KAT, kognitiv atferdsterapi og MCT, meta-kognitiv terapi når han behandler angst og fobier. Remi bor og jobber i Asker utenfor Oslo, og har klienter både fysisk og over videosamtaler.