Oppfølging etter PARTERAPI ?

gray concrete road near tall and green trees I prinsippet vil dere etter de vanlige 4 gangene hos oss ha kommet på rett kjøl, med verktøyene dere trenger innabords, dere har trent på dem, både fått og gjennomført “hjemmelekser”, sett eksempelvideoer, fått huskekort og evt. andre småting jeg har dyttet på dere for å få dette til å sitte.

MEN

En viss andel av dere er slike irriterende mennesker som meg selv og min (ex-) kone, som detter av lasset etter en stund. Trivialiteter som jobb, barn, ja egentlig selve livet fyller opp så mye at tiden dere antagelig LOVET meg å sette av til et eller annet – har blitt ofret til fordel for det som virket viktigere i øyeblikket.

 

Resultatet er egentlig ganske forutsigbart – det er en direkte sammenheng mellom bruk og effekt 🙂

Etter en tid blir et da tilbake i gamle mønstre – og de «realistiske» (finnes også andre adjektiver om slike) får beviset på at “dette er helt håpløst – og dette Remi/PREP-greia var også bare tull”. Så er det å kjøre spiralen nedover noen runder til, før man forhåpentligvis skåner seg selv og de rundt med en skilsmisse.

ELLER

En del av disse menneskelige menneskene vet at de er så menneskelige, eller normale, at de vet at de trenger oppfølging. Hvis du ser på det, så er det vel egentlig fint lite du har lært siden du var 5 år, som du ikke trengte repetisjon og oppfølging for å mestre. Gitt dette, er det sannsynligvis en svært god idê å bruke 10 minutter å snakke om hva dere mener er en fornuftig måte å sikre dere på.

Folk har lett for å være forskjellige – så derfor har jeg ikke et enkelt superopplegg som er best for alle. Her er tre eksempler på de vanligste måtene de ikke-perfekte parene som har vært hos meg får det til å fungere i mange år:

  1. En eller begge merker at det ikke går så bra lenger, og begge er på forhånd enig i at da tar de en enkelt oppfrisknings-parterapi-time for å komme på rett spor igjen.
  2. Paret har avtalt på forhånd at det er lurt med mer strukturert oppfølging, og vi setter opp oppfriskningstimer med avtalt mellomrom. Det vanligste er 2 eller 3 ganger i året frem til det er klart dere ikke trenger det.
  3. Par som ikke bare ønsker å ta vare på det fra «terapien» men ønsker å ta det videre, setter opp møter oftere, hver eller hver annen måned, hvor vi gjør en blanding av oppfriskning og tar inn nye par-relevante temaer. Dette opplegget blir da en form for par-coaching og er en luksus som de som klarer å sette av tid (-og penger) til opplever som svært verdifull!

Så uansett om dere er underveis i et parterapi opplegg hos meg, eller har vært det og merker at dere trenger å komme inn på riktig spor igjen – så snakk sammen om hva slags oppfølging dere trenger. Dere har allerede gjort mesteparten av investeringen i innsats og penger – det skal veldig lite til for å få dere til å funke igjen!

Hilsen Remi

About Remi Marents

Remi Marents er Gestaltterapeut med egen praksis fra 2002, og har også Norges klart lengst erfaring med bruk av hypnose innenfor terapi og mental trening. Han bruker primært KAT, kognitiv atferdsterapi og MCT, meta-kognitiv terapi når han behandler angst og fobier. Remi bor og jobber i Asker utenfor Oslo, og har klienter både fysisk og over videosamtaler.