7 trinn til hvordan jeg bedre kan forstå min Asberger / Autisme diagnose og hvordan den påvirker meg?

Denne korte artikkelen er skrevet for deg som nylig har blitt diagnostisert med ASD /Asberger.  Mitt navn er Petrus Siposson, og jeg er både terapeut og en person med Asperger / Autisme diagnose. Jeg bruker mine egne erfaringer med Asperger i tillegg til verktøy fra psykoterapi og coaching for å skreddersy individuelle opplegg for mennesker som har en Asperger eller ASD-diagnose. I denne artikkelen vil jeg gi deg noen nyttige tips og informasjon for å bedre forstå din diagnose og hvordan den kan påvirke deg.

1. Aksepter diagnosen din

Det første steget mot å takle diagnosen er å akseptere den. Forstå at Asperger / Autisme er en del av hvem du er, og at det er mange positive egenskaper som følger med. Diagnosen definerer ikke deg som person, men gir deg en forståelse av hvorfor du opplever verden på en annen måte. Aksept vil hjelpe deg med å omfavne dine styrker og finne måter å håndtere utfordringene.

2. Lær om Asperger / Autisme

Å lære så mye som mulig om Asperger / Autisme vil hjelpe deg med å forstå hvordan diagnosen påvirker deg. Det finnes mange ressurser tilgjengelig, som bøker, nettsider og støttegrupper hvor du kan dele erfaringer med andre. Jo mer kunnskap du har, jo bedre rustet vil du være til å håndtere utfordringer og utvikle dine sterke sider.

3. Søk støtte

Å ha en støttegruppe eller personer i livet ditt som forstår og aksepterer deg er veldig viktig. Dette kan være familie, venner eller profesjonell støtte som terapeuter eller coacher som spesialiserer seg på Asperger / Autisme. De vil kunne hjelpe deg gjennom de vanskelige tidene og gi deg råd og verktøy til å leve et bedre fungerende og meningsfylt liv.

4. Bruk verktøy fra terapi og coaching

Som terapeut bruker jeg verktøy og teknikker fra både psykoterapi og coaching i mine individuelle opplegg. Dette kan inkludere metoder for å håndtere angst og stress, kommunikasjonsstrategier, sosiale ferdigheter og selvtillitsbygging. Det vil være forskjellige teknikker som fungerer for forskjellige personer, så det er viktig å finne de som passer best for deg.

5. Dra nytte av dine styrker

Asperger / Autisme kommer med mange unike styrker, som evnen til å fokusere intensivt på spesifikke interesser, være detaljorientert og tenke utenfor boksen. Bruk disse styrkene til din fordel i skolelivet, karrieren eller på andre områder du er interessert i. Ved å fokusere på det positive kan du bygge opp selvfølelse og selvtillit.

6. Book en gratis kartleggingssamtale

Hvis du ønsker mer informasjon om hvordan jeg kan hjelpe deg med verktøy for å leve et bedre fungerende, enklere og mer meningsfylt liv med din Asperger / Autisme diagnose, kan du booke en gratis kartleggingssamtale med meg. Vi kan diskutere dine mål og behov, og skreddersy en plan som er spesifikt tilpasset deg og din situasjon.

7. Oppsummering

For å bedre forstå din Asperger / Autisme diagnose og hvordan den påvirker deg, er det viktig å akseptere diagnosen og omfavne dine styrker. Lær så mye som mulig om diagnosen og søk støtte fra profesjonelle og personer som forstår deg. Bruk verktøy fra terapi og coaching til å håndtere utfordringer og dra nytte av dine unike styrker. Book en gratis kartleggingssamtale for å få mer informasjon om hvordan jeg kan hjelpe deg med å leve et bedre og mer meningsfylt liv med din Asperger / Autisme diagnose.

 

About Petrus Siposson

Petrus er kogniv terapeut med egen praksis med spesielt hjerte for å jobbe med unge voksne med depresjon og tilhørende angst og med mennesker med en diagnose på autismesepketert (ASD og Asberger syndrom) og utviklingshindringer. Han har lang erfaring både som terapeut og miljøterapeut på ulike institusjoner, og som privat coach/terapeut med egne klienter.