Hvordan kan jeg som har Asberger / ASD takle sensoriske utfordringer og overfølsomhet?

I dagens bloggartikkel skal vi dykke ned i hvordan man kan takle sensoriske utfordringer og overfølsomhet som følger med en Asberger eller ASD-diagnose. Jeg, Petrus Siposson, er terapeut og har selv diagnosen, og jeg vil dele mine beste tips og verktøy for å hjelpe deg med å leve et bedre fungerende, enklere og mer meningsfylt liv med de fordeler og utfordringer diagnosen gir akkurat deg.

**1. Forståelse er nøkkelen**

Før vi kan begynne å takle sensoriske utfordringer, er det viktig å ha en grunnleggende forståelse av hva som skjer i kroppen din. Mennesker med Asberger eller ASD har ofte en overfølsomhet for stimuli som lyd, lys, berøring og smak. Dette kan føre til overveldelse, stress og angst i hverdagen. Ved å forstå at dette er en naturlig respons i kroppen, kan vi begynne å identifisere og jobbe med våre individuelle sensoriske utfordringer.

**2. Finn dine mest overfølsomme områder**

Når  du har en generell forståelse av hvordan sensitiviteten påvirker deg, er det viktig å identifisereakkurat dine, personlige, mest overfølsomme områder. Dette kan være lyder som bråkete restauranter eller høye stemmer, sterke lukter, klær med ubehagelige teksturer eller annet som trigger en negativ reaksjon. Ved å være bevisst på hva som utløser overfølsomheten din, kan du begynne å tilrettelegge og finne løsninger for å redusere påvirkningen i hverdagen din.

**3. Tilrettelegg og skap trygge soner**

En effektiv måte å takle sensoriske utfordringer på er å tilrettelegge og skape trygge soner i hverdagen din. Dette kan være et rolig rom med minimal stimulering, bruk av ørepropper eller støykansellerende hodetelefoner i støyende situasjoner, eller å lage rutiner og struktur som gir forutsigbarhet. Ved å gi deg selv muligheten til å søke tilflukt i trygge soner når du trenger det, kan du redusere stress og overveldelse og bedre håndtere sensoriske stimuli.

**4. Utforsk terapeutiske verktøy og teknikker**

Som terapeut og medlem av Asberger-samfunnet, har jeg erfaring med en rekke terapeutiske verktøy og teknikker som kan være til stor hjelp for mennesker med Asberger eller ASD. Dette inkluderer psykoterapi, coaching, meditasjon, pusteøvelser og mer. Ved å utforske ulike verktøy og finne det som fungerer best for deg, kan du oppnå en bedre balanse og håndtere sensoriske utfordringer på en mer konstruktiv måte.

**5. Få hjelp fra en terapeut som forstår deg**

Som terapeut og medlem av Asberger-samfunnet, har jeg en unik forståelse og innlevelse i utfordringer mennesker med Asberger eller ASD står overfor. Jeg har utviklet individuelle opplegg som kombinerer verktøy fra psykoterapi, coaching og mine egne erfaringer med Asberger. Dersom du ønsker å lære mer om hvordan jeg kan hjelpe deg med å takle sensoriske utfordringer og overfølsomhet, tilbyr jeg en gratis kartleggingssamtale. Dette gir deg muligheten til å få mer informasjon om mine tilnærminger og verktøy, samt skreddersydd veiledning som passer akkurat for deg.

Ta gjerne kontakt for en gratis kartleggingssamtale og start reisen mot et bedre fungerende, enklere og mer meningsfylt liv med Asberger eller ASD.

Vi håper disse tipsene har vært nyttige for deg. Husk at du ikke er alene i din reise, og at det finnes hjelp og støtte der ute. Ta de første skrittene i dag og på veien til et bedre liv med Asberger eller ASD.

About Petrus Siposson

Petrus er kogniv terapeut med egen praksis med spesielt hjerte for å jobbe med unge voksne med depresjon og tilhørende angst og med mennesker med en diagnose på autismesepketert (ASD og Asberger syndrom) og utviklingshindringer. Han har lang erfaring både som terapeut og miljøterapeut på ulike institusjoner, og som privat coach/terapeut med egne klienter.